Onze geschiedenis

1938.
 
Het jaar waarin het allemaal begon. Al generaties lang, zat (zelfstandig) ambachtelijk werk de familie in het bloed. Zo kende de familie onder andere kerkreparateurs, bouw- en timmerlieden en tafelmakers. Totdat in 1938 de tweelingbroers Henk en Jan Meilink, zoons van de laatste tafelmaker Hendrik Meilink, zich onder de naam “Meubelstoffeerderij Gebroeders Meilink” gingen toeleggen op het stofferen van zitmeubelen voor de handel. Een aantal jaar later sloot ook hun acht jaar jongere broer Cornelis Meilink zich aan bij het bedrijf. Al snel hadden de Gebroeders een stabiele klantenkring aan de winkeliers.
 
Tweede generatie.

In 1963 sloot een zoon van Cornelis, Wout Meilink, toen nog 13 jaar, zich ook aan bij de zaak. Tien jaar later, tijdens de recessie van 1972, viel de aanvraag van de handel een beetje stil, en gingen Cornelis en Wout het over een andere boeg gooien: ze gingen zich véél meer toeleggen op het herstofferen voor particulieren. Het werd een succes!
Tegen de tijd dat Dolf Meilink, de jongste telg van Cornelis, zich in 1979 aansloot, was de zaak inmiddels 100 procent gericht op de particulier. Samen vormden Wout en Dolf de tweede generatie Gebroeders.
 
Eind 20ste eeuw.
 
Het laatste decennium was wat roerig: In 1995 sloot de oudste zoon van Wout Meilink, Wout junior, zich ook aan bij de zaak. Hierop volgde het minder heuglijke: in 1996 overleden de Henk en Jan en begin 1997 overleed Cornelis. Hiermee kwam binnen zeer korte tijd een einde aan de eerste generatie. Desondanks kwam er in 1997 verandering: door een groeiende vraag naar materialen voor mensen die het idee opvatten om zelf hun meubeltjes op te knappen, ontstond het idee een winkel te openen. Dit gebeurde dan ook, en na een fikse verbouwing opende de winkel/showroom voor het eerst haar deuren op 17 december 1997, waar we de klant zowel materialen konden leveren, als ook uitstekend informatief van dienst konden zijn. En om in te springen op de groeiende vraag naar informatie via het internet, zijn wij deze website gestart in 1999.
 
Begin 21e eeuw.
 
Na de winkel en de informatieve website volgende begin van de eeuw de logische stap: een webshop. Onze eerste webshop was gericht op de hobby- en amateurstoffeerders. Omdat het klantenbestand daarmee groeide tot nationaal niveau, en we niet alle klanten persoonlijk informatief konden bedienen, hebben wij voor hen enkele handleidingen geschreven. Deze waren, en zijn nu nog, geheel gratis te downloaden voor een ieder die geïnteresseerd is. Naast de stoffeerartikelen ging in zowel de winkel als de webshop de handel in insteekdoppen, omsteekdoppen en meubelpoten een geheel eigen leven lijden.
Om die reden werd in het begin van het tweede decennium een tweede webshop geintroduceerd: Pootendop.nl, een webshop volledig gericht op de niche in doppen en standaard meubelpoten.

Rond deze tijd is er ook in het bedrijf gestart met het aannemen van stagiairs, om onze kennis ook op deze manier over te dragen aan volgende generaties. Na jaren desinteresse op dit gebied, wist onze eerste stagiair ons over te halen om die stap eens te zetten, en met succes: na haar opleiding is zij voor zichzelf begonnen, en runt nu al sinds 2012 succesvol Stoffeerderij Studio Nest. Ook geeft zij inmiddels al geruime tijd zelf cursussen en workshops aan de hobby- en amateurstoffeerders.

Ook diende er in die periode een wijziging aan in de bedrijfssamenstelling: Dolf Meilink trad in 2013 uit de zaak, om zijn jeugddromen na te jagen in een andere branche.

En nu…

Na een roerige wisseling van het 2e naar 3e decennium, waarin wij na 81 jaar meubelstofferen aan de Rusthoflaan in Rotterdam-Crooswijk, gedwongen werden om te verhuizen ten behoeve van een renovatie, zijn we nu neergestreken in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland). De winkel heeft met pijn in het hart de verhuizing niet overleefd. De meubelstoffeerderij en de webshops draaien nog des te meer. Sterker: omdat de webshop Meilink-Rotterdam.nl qua naam hierdoor natuurlijk gedateerd is geraakt, hebben wij daarnaast de nieuwe naam ZelfStofferen.nl geclaimd, bij een andere host, met groeiend resultaat.

Ook is rond deze tijd Wout senior als medevennoot uitgetreden. Na zijn zoon en 19 stagiairs, zowel van het Hout en Meubileringscollege, als van Ambacht Nederland te hebben opgeleid, was het tijd om aan zijn inzet als drijvende kracht achter de zaak een punt te zetten. Al ruim in zijn pensioengerechtigde leeftijd draait hij nog steeds vier dagen per week mee met hart voor de zaak. Maar hij houdt het nu alleen nog bij het klantcontact en het meubelstofferen. Wout junior heeft volledig de verantwoordelijkheid van de administratieve kant en de webshops op zich genomen.